22 t/m 26 maart 2021: De Week van het Geld

Geplaatst in Algemeen op

Goed met geld omgaan is best lastig. Zeker voor jongeren kan dit, in coronatijd, een extra uitdaging zijn…. 22 tot en met 26 maart vindt de 10e Week van het Geld plaats. Onze socials & website staan deze week volledig in het teken van de Week van het Geld. Op deze pagina vind je verschillende berichten. We updaten de pagina dagelijks. Het oudste bericht staat onderaan, het meest recente bovenaan.

 

Damian (20) werd slachtoffer van bankfraude

 

Een geldezel of money mule is iemand die zijn of haar bankrekening laat misbruiken voor criminele activiteiten. Criminelen ontvangen het geld van hun slachtoffers het liefst niet op hun eigen bankrekening. Daarmee zouden ze wel héél makkelijk opgespoord kunnen worden. Ze zijn dan ook continu op zoek naar bankrekeningen die ze wél veilig kunnen gebruiken. Bankrekeningen van geldezels, die het geld -al of niet bewust- doorsluizen naar criminelen. Bijvoorbeeld die van jou! Wil je weten hoe het precies zit? Check de video die jou in 60 seconden bijpraat:

 Phising iets waar alleen oude mensen mee worden geconfronteerd? Nah niet echt hoor, ook jongeren kunnen slachtoffer worden. Zoals Esmée die in de laatste aflevering van het programma Bait vertelt over hoe ze is opgelicht via Markplaats. Voor ze het wist, was haar hele bankrekening leeggeplunderd.

 

 
 
Meer tips uit deze uitzending van Bait:
 
* Geef nooit je pinpas en pincode af, ook niet wanneer je veel geld wordt beloofd in ruil hiervoor. Voor je het weet ben je al je geld kwijt.
* Maak via Tikkie nooit 1 cent over als dit je gevraagd wordt, bijvoorbeeld via een verkoop op Marktplaats. Door deze neppe Tikkie krijgen oplichters je bankgegevens in handen, waardoor je rekening wordt leeggehaald.
* Klik nooit op verdachte linkjes die je in sms’jes krijgt toegestuurd, ook niet als de afzender zogenaamd je bank of de Belastingdienst is. Elke oplichter kan deze afzender instellen!
 

 

In deze 10e Week van het Geld staan jongeren centraal. Kun jij goed omgaan met geld? Maakt geld jou blij? Check hieronder de video.

Een aantal tips van jongeren zijn:

  • Geef niet zoveel geld uit aan eten
  • Ga al sparen vóórdat je ergens voor spaart
  • Koop dingen tweedehands
  • Spaar! Altijd!

Heb jij geldzorgen omdat je baantje is weggevallen door corona? Of heb je juist een gat in je hand en hou je aan het eind van je salaris altijd een stukje maand over? Deze week is all about the money tijdens de Week van het Geld! Heb jij vragen over geld of heb je geldissues? Neem contact op met de jongerenwerkers van R-Newt, wij zijn er voor jou!

Bekijk de video

Opening Week van het Geld 2021