Jongerenwerkers op de Tilburgse Kermis

Geplaatst in Jongeren op

De jongerenwerkers van R-Newt kom je vooral tegen bij hotspots zoals de botsauto’s, maar zij zijn er voor de hele kermis. Dagelijks werken zij aan een vertrouwensband met jongeren, die even waardevol als kwetsbaar is. Op de kermis, die nog tot en met 30 juli plaatsvindt, draait het vooral om contact en signaleren. De rol van de jongerenwerker is daar niet altijd duidelijk, vertelt teamcoördinator Peter Snoeren: “Soms worden wij verward met toezichthouders, wat gevaarlijk is voor de band die wij met onze jongeren hebben.”

R-Newt vindt jongeren in hun eigen leefwereld; op straat, online, op school en dus ook op de Tilburgse Kermis. Elke jongerenwerker heeft een netwerk van jongeren in de wijk. Waar de wijk normaal gesproken de ontmoetingsplek is, treffen zij elkaar deze dagen op de kermis. Werkers hebben een signalerende functie, wat betekent dat zij alert zijn op zaken die opvallen en zorgen baren. Tegelijkertijd hebben zij oog voor talenten, mogelijkheden en kansen.

Opgespaard geld?

“Iedere jongerenwerker pakt het op zijn eigen manier aan”, legt Peter uit. “Zo heeft een van de jongerenwerkers met een groepje op de kermis afgesproken. Een van hen had al een tijdje onze aandacht; we wisten dat hij thuis in moeilijke omstandigheden zat en dat er weinig geld te besteden was. Op de kermis signaleerde de jongerenwerker dat hij extreem veel cash geld met zich meedroeg. Het kan natuurlijk opgespaard zijn, sommige Tilburgers sparen een jaar voor het tiendaagse feest in de stad. Hoe dan ook is het feit dat deze jongere zo veel cash geld bij zich draagt reden genoeg voor een goed gesprek. Dat is alleen mogelijk met wederzijds vertrouwen, iets wat op de kermis soms best lastig is.”

R-Newt versus toezichthouders

De reden daarvoor is dat medewerkers van R-Newt weleens worden aangezien als toezichthouder. Dat is niet handig, want hoewel R-Newt goed samenwerkt met de beveiliging, hebben zij wel degelijk verschillende taken. Peter kan zich de verwarring goed voorstellen: “Als er opstootjes zijn rondom de botsauto’s worden wij meestal door ons netwerk gevraagd om in de buurt te blijven.” Geen gek idee toch, aangezien jongerenwerkers van nature sterk zijn in signaleren of de sfeer grimmiger wordt? “Wij zien inderdaad al snel wie hoofdfiguren zijn in een groep, waar we vervolgens integraal op anticiperen”, beaamt Peter. “Het contact met jongeren is kwetsbaar, daarom moet onze rol helder zijn. Wij zijn er op de kermis alleen voor het contact, niets meer of minder.”

De jongerenwerkers van R-Newt Tilburg zijn tien dagen lang present op de kermis. Je herkent het team aan de vesten met het R-Newt logo. Je kunt altijd bij hen terecht voor vragen. Spreek ze gerust aan op straat, ze zijn er voor jou!